Waar geef ik prioriteit aan om geld uit te geven

Onlangs kreeg ik de vraag waar ik prioriteit aan geef om geld aan te spenderen.  

Investeren in mijn gezondheid staat dan met stip op nummer 1. Het is hét fundament voor alle andere aspecten in mijn leven.  

Op mijn 21e kreeg ik de diagnose Ziekte van Bechterew. Een vorm van ontstekingsreuma waarbij de gewrichten in je bekken en wervelkolom verstijven. Als jonge meid werd me toen al duidelijk dat een goede gezondheid niet vanzelfsprekend is.  

Sindsdien is mijn gezondheid iets waar ik graag in investeer met tijd en/of geld en ook hard voor werk om van te kunnen genieten: 
 

✔️ontspanning: lezen, wandelen, dansen, koffiekletsen, vakantie, yoga, … 

✔️sport: krachttraining, polefitness en golf (onderweg naar mijn GVB). 

✔️voeding: gezonde balans tussen “verantwoorde” voeding (80%) en guilty pleasures (20%) 

✔️nachtrust: 8 uren slaap 

✔️mindset: persoonlijke ontwikkeling d.m.v. journaling, boeken, podcasts, tijdschriften, trainingen, … 

Bij het opsommen van dit lijstje, word ik ook meteen bewust van de luxe en overvloed waarin ik mag leven en mijn geld en tijd voor kan gebruiken. #dankbaar 

Lange tijd vond ik het best lastig om deze #selfcare voor mezelf op te eisen. Voelde als egoïstisch. Alsof ik mijn omgeving dan tekortdeed. Maar zoals mijn collega & MasterMind buddy Anouk Sonnemans zo mooi zegt:

“Als je goed voor jezelf zorgt, kun je er ook voor de ander zijn.” 

Waar geef jij prioriteit aan om geld aan uit te geven?