Geen wachtwoord meer vergeten

Geen wachtwoorden meer vergeten?

Je herkent het vast wel. Hier een notitieboekje, daar een post-it of los velletje papier met al die verschillende creatieve wachtwoorden erop. Of je denkt dat je het wel makkelijk kunt onthouden voor die ene site, en die andere ook wel. En op het moment dat je het wachtwoord weer nodig hebt, ben je het vergeten, vind je het papiertje niet of heb je het boekje niet bij de hand. Geïrriteerd beloof je jezelf het voortaan beter te noteren. Op 1 plek. Maar na verloop van tijd ben je je goede voornemen weer vergeten en slaat de ergernis weer toe. Met de wachtwoordmanager LastPass is deze frustratie verleden tijd!

Wat is LastPass?

LastPass is een gratis online dienst die al je wachtwoorden onthoudt zodat je het zelf niet meer moet onthouden. Met LastPass kun je je inloggegevens opslaan, sterke wachtwoorden genereren, persoonlijke informatie bij houden en nog veel meer. Je krijgt veilig toegang tot je gegevens vanaf iedere computer of mobiel toestel. Het is als het ware een digitale kluis.

 

Hoe werkt LastPass?

Na het downloaden van de app/extensie vind je de knop van LastPass in de werkbalk van je browser. Je maakt een gratis account aan en bedenkt 1 sterk hoofdwachtwoord. Dit is meteen het laatste wachtwoord dat je ooit nog online moet bedenken. Hierna kun je eenvoudig beginnen met je kluis te vullen met wachtwoorden en websites. Je kunt Lastpass eventueel voor al je accounts een moeilijk te kraken en uniek paswoord laten genereren.

 

Helemaal veilig?

Natuurlijk zijn wachtwoordbeheerders niet perfect en worden soms kwetsbaarheden ontdekt. Maar het is altijd veiliger dan je wachtwoorden opslaan in een Excel bestand of ergens willekeurig noteren. Daarnaast creëert LastPass sterke en verschillende wachtwoorden. Dit in tegenstelling tot eenzelfde wachtwoord dat je zelf op elke website hergebruikt. Lijkt misschien wel makkelijker in gebruik, maar veiliger wordt het er niet op.

De datakluis van de wachtwoordmanagers is tevens zwaar versleuteld en enkel jij kent het hoofdwachtwoord. Je moet trouwens ook je e-mailadres verifiëren zodra vanaf een nieuw IP-adres of systeem wordt ingelogd.

 

Belangrijke note! Zorg er wel voor dat je via “voorkeuren” extra beveiligingsmaatregelen instelt. Zeker omdat je bij mobiel gebruik (smartphone/laptop) een mogelijk veiligheidsrisico loopt bij verlies of diefstal. Een aanrader is de dubbele authenticatie. En log jezelf altijd even uit LastPass als je je browser niet meer gebruikt.

 

Maak jij gebruik van een wachtwoordmanager? Of vertrouw je dat Cloud gebeuren niet helemaal en houd je het toch liever bij een notitieboekje of Excel sheet?

 

Ik deel regelmatig (tool)tips! Wil je geen tip missen. Volg me dan via de LinkedIn of Facebook link hieronder.

1 gedachte over “Geen wachtwoorden meer vergeten?”

  1. Pingback: backlinks edu wiki

Reacties zijn gesloten.