Helemaal “UIT” staan. Nogal een uitdaging sinds ik twee jaar geleden mijn eigen bedrijf startte. Toen ik nog in dienstverband werkte, kon ik me er weinig bij voorstellen als ik ondernemers hoorde vertellen dat ze altijd “AAN” stonden. Ik dacht dat je toch makkelijk de stekker eruit moest kunnen trekken tijdens avonden, weekends en vakanties.

Maar ben erachter gekomen dat als je als ondernemer zo gepassioneerd & gedreven met je klanten, vak en groei bezig bent die UIT-knop vinden toch wel een uitdaging kan zijn.  Tegelijkertijd ook een hele leuke om erachter te komen wat wel en niet werkt om af te schakelen en je balans te houden.

In deze blog deel ik graag de lijst met feelgoodromans die ik verzamelde uit tips van mijn netwerk op LinkedIn en Instagram. Ik ben benieuwd of het lezen hiervan mijn UIT knop helpt activeren tijdens mijn zomervakantie in eigen land.

Mijn eye-opener

Sinds enkele weken ben ik proefcliënt voor een Mental Coach in opleiding. Vorige week keken we naar mijn stuk ontspanning. Ze vroeg me wat ik ondernam om te ontspannen.

Mijn antwoord was lezen, dansen, muziek luisteren, wandelen, koken, wat afspreken met vrienden, uit eten gaan en vakantie (uit huis).

Mijn Mental Coach ging verder in op het lezen als ontspanning. In tegenstelling tot mijn tienertijd lees ik ontzettend graag en veel. Ik gebruik elk stukje vrije tijd om boeken te verslinden. Ook voor het slapen gaan is het mijn gewoonte om nog even te lezen. Daarop vroeg ze me welke boeken ik dan lees om te ontspannen.

"Een leerboek valt niet onder tijd voor ontspanning."

Toen ik hierop antwoordde viel ineens het kwartje. De boeken die ik verslind zijn boeken gerelateerd aan mijn vakgebied, Social media & online marketing. En psychologie boeit me enorm. Eigenlijk allemaal “leer”boeken. Boeken die me inspiratie & input geven voor mijn posts, blogs, trainingen,… me eigenlijk constant in actie brengen. En daar is niets mis mee natuurlijk. Maar alleen niet handig om deze “leer”tijd dan als ontspanning in te delen.

Op zoek naar de uitknop

Conclusie. De stapel boeken over mijn vakgebied die klaarlagen om te verslinden tijdens mijn vakantie worden vervangen door feelgoodromans. Ik wil namelijk dat de AAN-knop echt UIT gaat tijdens mijn vakantie.

Lijst met feelgood romans

Naar aanleiding van deze bewustwording vroeg ik op LinkedIn en Instagram mijn volgers naar tips voor feelgood romans.

De lijst met feelgoodromans dat ik kreeg deel ik hieronder graag met je:

1.De Zwarte Roos en serie De Zeven Zussen van Lucinda Riley. Deze tip kreeg ik van verschillende volgers. Een must-read dus. Ga het eerste boek van deze serie aanschaffen.

Na de plotselinge dood van hun vader komen Maia en haar zussen bij elkaar in hun ouderlijk huis, een prachtig landhuis aan het Meer van Genève. De zussen werden als baby door Pa Salt geadopteerd en krijgen na zijn dood allemaal een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst. Maia’s verleden brengt haar naar Rio de Janeiro. Daar aangekomen probeert ze met de weinige aanwijzingen die ze heeft haar achtergrond te ontrafelen. Het voert haar tachtig jaar terug in de tijd, naar de bouw van het wereldberoemde Christus de Verlosser-beeld én de roerige jaren twintig in Parijs. Slaagt zij erin haar ware identiteit te achterhalen?
De zeven zussen is het eerste deel uit een zevendelige serie over liefde, verlies en de zoektocht naar wie je werkelijk bent.

2. De boeken van Grunberg, in het bijzonder Tirza.

Jörgen Hofmeester is vrijwel kapot. Hij is verlaten door zijn echtgenote, hij is ontslagen en zijn spaargeld is verdwenen in een hedge fund. Het enige wat hij nog heeft kunnen behouden zijn een huis in een fatsoenlijke buurt in Amsterdam, een goed salaris en zijn dierbaarste bezit: dochter Tirza. Maar na haar eindexamenfeest gaat ze met haar nieuwe vriendje naar Namibië. Hofmeester zal zijn dochter moeten loslaten.

3. Boeken van Jill Mansell.

Jill Mansell is een absolute bestsellerauteur. Van haar feelgoodromans vol humor en romantiek zijn in Nederland en Vlaanderen al meer dan 2,5 miljoen exemplaren verkocht. Voordat Mansell besloot fulltime te gaan schrijven, werkte ze jarenlang in een ziekenhuis in Bristol. Na een avondcursus creatief schrijven – waarbij ze nog heel lang met pen en papier werkte – was het hek van de dam. Met inmiddels bijna 30 boeken op haar naam staat ze internationaal bekend om haar eigentijdse, vrolijke, sexy en romantische verhalen.

4. David Sedaris onder de noemer “Hilarisch voor wanneer je hardop wilt lachen met een boek”.

David Sedaris is geboren op 26 december 1956. Hij is een fenomeen in de Verenigde Staten. Ook in België is zijn faam groot: ‘Is David Sedaris de grappigste schrijver ter wereld? Wij zijn er alvast van overtuigd,’ schreef Het Nieuwsblad geheel terecht. Wanneer je omringd bent door vlammen, 6 tot 8 zwarte mannen en Ik mooi praten. Zijn enkele boeken die hij heeft geschreven. 

5. Het Zoutpad van Raynor Wynn. Blijkbaar een bestseller op dit moment.

Na het verlies van hun huis en het nieuws dat haar man ernstig ziek is, besluit Raynor Winn de lange, verweerde, oeroude South West Coast Path te gaan lopen. De tocht verandert het leven van het stel.

Raynor Winn en haar man Moth raken binnen een paar dagen alles kwijt: ze verliezen hun huis door een speculatieschandaal en Moth blijkt een ernstige ziekte te hebben. Met de moed der wanhoop nemen ze een impulsief besluit: ze gaan de eeuwenoude South West Coast Path lopen, weg van alles en iedereen. Het is een tocht van duizend kilometer door het oeroude, verweerde landschap langs de zuidkust van Engeland.
Met elke stap, door iedere ontmoeting, en ondanks alle moeilijkheden die ze onderweg tegenkomen, verandert hun tocht verder in een bijzondere ontdekkingsreis. Het zoutpad is een inspirerend verhaal over het omgaan met verdriet, de helende kracht van de natuur en de herontdekking van de ware betekenis van het leven, als je alles bent kwijtgeraakt.
Raynor Winn debuteerde overweldigend met Het zoutpad, dat inter nationaal uitgroeide tot een bestseller. Ze woont en werkt in Cornwall.

6. Santa Montefiore. Heerlijk verstand op nul en wegdromen. Echt ONT-spannen!

De pers over Santa Montefiore:

“Montefiore doet je vergeten waar en met wie je bent.’ Libelle

“Romantisch leesvoer voor in de vakantiekoffer.’ Nederlands Dagblad

“Downton Abbey in boekvorm. Goed voor uren leesplezier.’ Vrouwen van nu

“Meeslepend, ontroerend en beeldrijk.’ NBD Biblion

7. En uit de bergen kwam de echo van Khaled Hosseini. Ik las al eerder het boek De Vliegeraar van hem. Ook een aanrader trouwens. 

Voor de driejarige Pari is haar grote broer Abdullah meer een vader dan een broer. Voor de tienjarige Abdullah is zijn zusje alles. Als Pari noodgedwongen wordt verkocht aan een rijk maar kinderloos echtpaar in Kabul zet dat een reeks gebeurtenissen in gang die een ontroerend en onthutsend beeld geven van de problemen waarmee mensen geconfronteerd worden. Khaled Hosseini volgt zijn personages van Kabul naar Parijs, van San Francisco naar het Griekse eiland Tinos, en weer terug naar Kabul. Hij onderzoekt de vele manieren waarop mensen elkaar liefhebben, elkaar pijn doen en verraden – én hoe ze zich voor elkaar opofferen.

8. De Frieda Klein-serie van Nicci French voor als je van spanning houdt.

Blauwe maandag van Nicci French is het eerste deel uit de serie met Frieda Klein in de hoofdrol. Kan zij de recherche helpen bij het opsporen van een verdwenen kind?

Frieda Klein is psychoanalytica. Ze leeft een strak georganiseerd leven, dat vooral gericht is op het helpen van anderen. Niet alleen haar patiënten, maar ook haar familie en vrienden kunnen altijd op haar rekenen. ‘s Avonds trekt ze zich terug in haar huis, waar ze maar weinig mensen binnenlaat. De onrust in haar hoofd probeert ze te verdrijven met lange nachtelijke wandelingen door haar geliefde Londen. Frieda is ervan overtuigd dat wat zich in het hoofd van haar patiënten afspeelt controleerbaar is. Maar als een van haar patiënten vertelt dat hij ervan droomt een kind te hebben, met rood haar en sproeten, en kort daarna een jongetje verdwijnt dat aan die omschrijving voldoet, wordt Frieda geconfronteerd met de onbeheersbare werkelijkheid die zij altijd angstvallig buiten de deur heeft weten te houden.

Kan Frieda’s kennis van de menselijke geest de recherche helpen bij het opsporen en ontmaskeren van de dader? Wat is het verband met een ontvoeringszaak van tweeëntwintig jaar eerder? En zal het jongetje levend worden teruggevonden?

9. De boeken van Lisette Jonkman als je wilt lachen.

Lisette Jonkman (1988) is niet meer weg te denken uit het Nederlandse feelgoodlandschap. Haar boeken zijn romantisch en zitten boordevol humor.

10. Verboden vrucht serie van Abbi Glines. Ik begon afgelopen week met het lezen van het eerste deel Opnieuw Verliefd, las het in één weekend uit. En heb meteen het vervolg “Bijna verliefd” besteld.

Ze is nog maar negentien. Ze is de dochter van zijn stiefvader. Ze is jong, onervaren en heeft drie jaar lang voor haar zieke moeder gezorgd. Maar voor de 24-jarige Rush Finlay is ze het enige wat ooit verboden terrein is geweest. Een schatrijke vader, de onvoorwaardelijke liefde van zijn moeder en zijn charmes zijn drie redenen waarom hem nooit iets geweigerd wordt.
Blaire Wynns heeft de kleine boerderij in Alabama, die ze met haar moeder deelde, verlaten en trekt in bij haar vader en zijn nieuwe vrouw in hun enorme villa aan het strand van Florida. Gewend als ze was aan haar leven op het platteland, kan ze niet wennen aan de luxe en extravagantie waar ze in haar nieuwe thuis door omringd wordt.
En dat niet alleen, haar vader vertrekt voor de zomer naar Parijs met zijn vrouw, waardoor ze alleen achterblijft met Rush, haar nieuwe stiefbroer, die irritant is, arrogant en… ongelooflijk sexy. Rush is nog knapper dan hij verwend is. En hij irriteert haar. Blaire weet dat hij eigenlijk niet goed voor haar is, maar ze kan de aantrekkingskracht om een of andere reden niet weerstaan, helemaal niet als ze denkt dat dat gevoel wederzijds is…

11. De Mister van E.L. James, schrijver van de “Vijftig tinten grijs” serie. Ook deze ligt al klaar om te lezen tijdens mijn vakantie.

Londen, 2019. Het leven is Maxim Trevelyan goed afgegaan. Dankzij zijn looks, goede connecties en geld heeft hij nooit hoeven werken en slaapt hij zelden alleen. Maar zijn leven staat op zijn kop wanneer zijn familie wordt getroffen door een tragedie en hij de adellijke titel, het vermogen en de landgoederen van zijn familie erft – inclusief alle bijkomende verantwoordelijkheden. Maxim is hier niet op voorbereid en worstelt met zijn nieuwe rol.

Uiteindelijk blijkt zijn grootste uitdaging de lustgevoelens die hij koestert voor een raadselachtige jonge vrouw die onlangs in Engeland is aangekomen en niet veel meer bezit dan een ingewikkeld en gevaarlijk verleden. Gesloten, beeldschoon en muzikaal getalenteerd; Maxims hunkering naar deze verleidelijke, mysterieuze vrouw groeit uit tot een passie die hij niet herkent en niet durft te benoemen.

Wie is Alessia Demachi eigenlijk? Kan Maxim haar beschermen tegen het kwaad dat haar bedreigt? En wat als zij erachter komt dat hij geheimen voor haar verborgen houdt?

Van hartje Londen via het wilde, landelijke Cornwall naar de gure, dreigende schoonheid van het oosten van Europa – De Mister is een achtbaan van gevaar en verlangen die je tot aan de allerlaatste pagina naar adem doet happen.

12. Deze lijst van Breg Blogt met heerlijke feelgoodromans van Nederlandse auteurs.

Bonustip: ik werd herhaaldelijk getipt om een Kobo plus abonnement aan te schaffen voor €10,- per maand. Zelf lees ik niet zo graag digitaal en hou ik liefst een hard copy vast. Maar €10,- per maand klinkt wel aantrekkelijk en draagt natuurlijk bij aan duurzaamheid. Toch het overwegen waard…

Extra tip om UIT te staan

Naar aanleiding van mijn oproep naar boekentips op Instagram kreeg ik een heel mooi cadeau van Aletta Helena, een volger op Instagram. Namelijk een maand gratis online Yin Yoga. Ze nodigde me uit voor haar Yin Yoga lessen waarin ze je leert ECHT UIT te gaan staan in je aan-staan. Door echt stil te worden, alleen maar te zijn met jezelf, in het moment, ademen, voelen, rusten, en daarmee activeer je je ontspannen zenuwstelsel en daarmee ‘zet je jezelf uit’. 

Ik startte afgelopen week mijn eerste lessen. Heerlijk! Als jij ook van Yin Yoga houdt, kun je hier één gratis proefles volgen. Een aanrader.

En nu aftellen...

Over precies drie dagen mag ik genieten van drie weken vakantie. Drie weken “niets moet, niksen mag”. We zouden met het gezin naar Kroatië reizen maar besloten al aan het begin van de corona crisis om deze reis te annuleren. Dus we blijven voor onze vakantie in eigen land. En gaan Nederland verder ontdekken. Heel benieuwd hoe goed het me lukt om echt UIT te staan.

 

Heb je nog aanvullende tips voor feelgood romans, laat je het me dan weten?

 

* Ik refereer in de hyperlinks van de hierboven genoemde boeken steeds naar bol.com omdat ik hier meestal mijn boeken bestel. Ook de samenvatting van de boeken komen van deze pagina’s. Ik heb verder geen belang in deze doorverwijzing.