to do lijstje of gedaan lijstje

Gedaan-lijstje

Flow

Ik hou van lezen. Tijdens mijn vakantie verslind ik naast boeken, ook het ene na het andere tijdschrift. Leest lekker makkelijk, is inspirerend en ontspant. Eén van mijn favoriete tijdschriften is Flow. Een tijdschrift zonder haast 😉 Over positieve psychologie, mindfulness en het goede van het imperfecte (inspirerend voor een perfectionist als mezelf ;-).

Gedaan-lijstje

Afgelopen week las ik in Flow een interessant artikel over het “gedaan-lijstje”. Een “gedaan-lijstje”? Nog nooit van gehoord. In plaats van “oh dit moet ik nog allemaal” eens kijken naar wat je hebt gedaan de afgelopen dag! Het “to-do-lijstje” dat nooit helemaal afgestreept geraakt kennen we natuurlijk allemaal. Het lijstje dat voor frustratie zorgt als je aan het einde van de week ziet dat de helft ervan nog niet gedaan is. Hop, je schuift alles weer verder naar de volgende week in de hoop er dan wel aan toe te komen. En je blijft achter met een ontevreden gevoel terwijl je waarschijnlijk wel veel gedaan hebt.

Verrassend te zien hoeveel je wél doet

Dat het anders kan blijkt met het “gedaan-lijstje”, ook wel het “tada-lijstje” genoemd.Je maakt aan het einde van elke dag of week een “tada-lijstje”. Ja, zoals in “tadaaa!”Je noteert alles wat je die dag of week wél hebt gedaan. Dit kunnen zowel grote als kleine dingen zijn. Klonk voor mij interessant en het proberen waard. Nieuwsgierig als ik ben, ben ik er meteen mee gestart. Ik zit nog midden in mijn vakantie dus mijn ‘tada-lijstje’ ziet er als volgt uit: naar de bioscoop geweest met mijn oudste zoon, waterpret met de jongste, tuin onkruidvrij gemaakt, bbq met vrienden, social media posts plannen, badkamerdeur geschilderd, fietstocht met hele gezin, pretpark bezocht, mijn eigen website gebouwd, nieuwe voorraad heerlijke streekwijn (Aldeneyck) ingekocht, borrel met vriendin, … Nu ik er na een week op terug kijk, kan ík al bevestigen dat ik er dolgelukkig van word! Verrassend te zien hoeveel je wél doet. En dan is het in mijn geval nog vakantie. Het lijkt voor mij erg op het dankbaarheidsdagboek. Aan het einde van de dag even bewust stil staan bij de mooie belevenissen waar je dankbaar voor bent. Werkt ook zo motiverend!

Tadaaaa

Mijn to-do-lijstje -ik gebruik hier trouwens de simpele to-do app Wunderlist voor, een echte aanrader 😉 – komt zeker niet te vervallen. Daar zou mijn hoofd en leven een chaos van worden vrees ik. Mijn “gedaan-lijstje” wil ik ernaast zeker aanhouden. Daar noteer ik vanavond weer het schrijven van deze blog op. Tadaaaa!!!!

 

Probeerde jij het “gedaan-lijstje” al eens uit?